Σχετικά με τη συμβατική χειρουργική του παχέος εντέρου
Κάθε χρόνο, περισσότερες από 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τη θεραπεία παθήσεων του παχέος εντέρου.
Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου για διάφορους καταστάσεις που περιλαμβάνουν: καρκίνο, πολύποδες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (Crohn's και ελκώδη κολίτιδα), στένωση και εκκολπωματίτιδας. Η επέμβαση στην οποία αφαιρείται μέρος ή όλο το παχύ έντερο λέγεται «κολεκτομή».
Οι παραδοσιακές «ανοικτές» χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρου απαιτούν μία μεγάλη κοιλιακή τομή. Η παραδοσιακή χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα μια μέση νοσηλεία μιας εβδομάδας ή περισσότερο και συνήθως 6 εβδομάδες ανάρρωσης. Λιγότερο επεμβατικές επιλογές είναι διαθέσιμες πλέον και η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες από τις περιπτώσεις χειρουργικής του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων η νοσηλεία και ο χρόνος αποκατάστασης είναι σημαντικά συντομότερα.
Κάθε χρόνο, περισσότερες από 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τη θεραπεία παθήσεων του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου για διάφορους καταστάσεις που περιλαμβάνουν: καρκίνο, πολύποδες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (Crohn's και ελκώδη κολίτιδα), στένωση και εκκολπωματίτιδας. Η επέμβαση στην οποία αφαιρείται μέρος ή όλο το παχύ έντερο λέγεται «κολεκτομή».
Οι παραδοσιακές «ανοικτές» χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρου απαιτούν μία μεγάλη κοιλιακή τομή. Η παραδοσιακή χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα μια μέση νοσηλεία μιας εβδομάδας ή περισσότερο και συνήθως 6 εβδομάδες ανάρρωσης. Λιγότερο επεμβατικές επιλογές είναι διαθέσιμες πλέον και η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες από τις περιπτώσεις χειρουργικής του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων η νοσηλεία και ο χρόνος αποκατάστασης είναι σημαντικά συντομότερα.
Σχετικά με την εκτομή του παχέος εντέρου
Τι είναι το παχύ έντερο;
Το παχύ έντερο είναι το κάτω μέρος του πεπτικού σας σωλήνα που καταλήγει στον πρωκτό. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο που αποτελείται από το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο (παχύ έντερο) και το ορθό, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα αμέσως πριν τον πρωκτό. Το παχύ έντερο και το ορθό απορροφούν νερό από τα κόπρανα και τα αποθηκεύουν μέχρι να είστε έτοιμοι να ενεργηθείτε.
Τι είναι η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου;
Είναι η εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής, στην οποία μέσω μικρών τομών και ειδικής κάμερας εκτελείτε η επέμβαση, χωρίς μεγάλη τομή. Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να εξέλθουν από το νοσοκομείο σε 3-5 ημέρες και να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σαφώς πιο γρήγορα από τους ασθενείς που αναρρώνουν από ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές εκτομές του παχέος εντέρου, απαιτούνται 4 ή 5 μικρές τομές 0.5-1cm. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα από τα μικρά ανοίγματα μπορεί να χρειαστεί να μεγαλώσει στα 5cm για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αφαιρεθεί το τμήμα του εντέρου που πάσχει.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής εκτομής του παχέος εντέρου;
Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Τα πλεονεκτήματα γενικά είναι:
- - Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
- - Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- - Ταχύτερη επιστροφή στην κανονική δίαιτα
- - Ταχύτερη επάνοδος της λειτουργίας του εντέρου
- - Γρηγορότερη επιστροφή στην κανονική καθημερινή δραστηριότητα
- - Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
Είστε υποψήφιος για λαπαροσκοπική εκτομή παχέος εντέρου;
Αν και η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου έχει πολλά οφέλη, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ασθενείς. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο ασθενείς έχει χειρουργηθεί περισσότερες από 1 φορές με ανοικτή μέθοδο στο παρελθόν ή όταν υπάρχουν αναισθησιολογικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν την χρήση πνευμοπεριτοναίου (το φούσκωμα της κοιλιάς με αέριο που απαιτείται για τη λαπαροσκοπική χειρουργική)
Τι προετοιμασία απαιτείται;
Προηγούμενες εξετάσεις
Οι περισσότερες ασθένειες του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται με κολονοσκόπηση ή αξονική τομογραφία. Το κολονοσκόπιο είναι ένας μαλακός, εύκαμπτος σωλήνας που εισάγεται στον πρωκτό και στη συνέχεια προωθείται σε ολόκληρο το παχύ έντερο. Έτσι βλέπουμε το εσωτερικό του εντέρου σε όλο το μήκος του και μπορούμε να πάρουμε βιοψίες από ύποπτες περιοχές. Η αξονική τομογραφία κοιλίας μπορεί να είναι απαραίτητη συμπληρωματικά ώστε να δούμε αν υπάρχει άλλη παθολογία εκτός του εντέρου.
Προετοιμασία για χειρουργείο
Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει ιατρική αξιολόγηση του ιστορικού, προεγχειρητικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα και συμπληρωματικές εξετάσεις ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόβλημα και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Σπάνια, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή/και προϊόντα αίματος ανάλογα με την κατάστασή σας. Συνιστάται να κάνετε ντους το βράδυ πριν ή το πρωί της επέμβασης. Μπορεί χρειαστεί να λάβετε καθαρτικά ώστε να αδειάσει το έντερο πριν από την επέμβαση, ανάλογα με το είδος του χειρουργείου.
Μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν από την επέμβαση, δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα εκτός από φάρμακα που σας είπε ο χειρουργός σας ότι επιτρέπεται να πάρετε με μια γουλιά νερό το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.
Φάρμακα όπως κλοπιδογρέλη (Plavix/iscover) και αντιπηκτικά (Sintrom ή νεότερα) θα πρέπει να διακοπούν προσωρινά για αρκετές ημέρες πριν από το χειρουργείο.
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική εκτομή του παχέος εντέρου;
Η «λαπαροσκοπική» χειρουργική είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί ένας χειρουργός για να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς, χωρίς μεγάλη τομή. Μια ειδική κάμερα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής.
Στην αρχή της διαδικασίας, η κοιλιά φουσκώνεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα ώστε να δημιουργηθεί χώρος μέσα στην κοιλιά. Το λαπαροσκόπιο μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού της κοιλιακής κοιλότητα, δίνοντας στον χειρουργό μια μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Τα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται μέσω άλλων μικρών τομών.
Τι συμβαίνει εάν η επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά;
Σε ορισμένους ασθενείς η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Παράγοντες που μπορεί δυσχεράνουν τη λαπαροσκοπική επέμβαση είναι:
- - Παχυσαρκία
- - Ιστορικό προηγούμενης κοιλιακής χειρουργικής επέμβασης που προκάλεσε συμφύσεις
- - αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης
- - Μεγάλοι όγκοι
- - Έντονη φλεγμονή
Η απόφαση για τη μετατροπή σε ανοικτής επέμβαση είναι απόφαση που λαμβάνεται από εσάς
Και το χειρουργό είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Όταν ο χειρουργός αισθανθεί ότι είναι ασφαλέστερη η μετατροπή της λαπαροσκοπικής επέμβασης σε ανοικτή, αυτό δεν αποτελεί επιπλοκή, αλλά μάλλον ορθή χειρουργική κρίση. Η απόφαση για μετατροπή σε ανοικτή διαδικασία γίνεται αυστηρά με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών.
Μετά τη Χειρουργική επέμβαση
Τι πρέπει να περιμένω μετά το χειρουργείο
Μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αν και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε λίγες ημέρες, θυμηθείτε ότι το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει. Σας ενθαρρύνουμε να κινητοποιηθείτε από το κρεβάτι την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση και να περπατήσετε. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών καθώς και το χρόνο αποθεραπείας σας.
Πιθανότατα θα μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις κανονικές σας δραστηριότητες σε μια έως δύο εβδομάδες.
Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;
Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- - Αιμορραγία
- - Λοίμωξη
- - Διαφυγή από την νέα ένωση του εντέρου (αναστόμωση)
- - Τραυματισμός παρακείμενων οργάνων όπως το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η ουροδόχος κύστη
- - Συλλογή υγρού μέσα στην κοιλιά
- - Διάσπαση του τραύματος
- - Θρόμβοι σε βαθιές φλέβες στα πόδια σας που μπορεί να ταξιδέψουν στους πνεύμονές σας.
- - Αναισθησιολογικοί κίνδυνοι
Είναι σημαντικό για εσάς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια πιθανών επιπλοκών. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν παρατηρήσετε έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετό, ρίγη ή αιμορραγία από το ορθό.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας;
- Καλέστε μας άμεσα εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Επίμονος πυρετός πάνω από 38 C
- Αιμορραγία από το ορθό
- Αυξημένη κοιλιακή διάταση
- Πόνο που δεν ανακουφίζεται από τα παυσίπονα
- Επίμονη ναυτία ή έμετος
- Ρίγη
- Επίμονο βήχας ή δύσπνοια
- Έκκριμα από την τομή
- Ερυθρότητα που περιβάλλει οποιαδήποτε από τις τομές σας
- Αδυναμία να φάτε ή να πιείτε υγρά